Lactaattesten
Ieder seizoen plannen we een 3 lactaattesten in. Ze zijn een bron van onschatbare waarde voor de trainers. Maar wat zijn die lactaattesten nu eigenlijk? Hier volgt een kort overzicht, echter zonder de wetenschappelijke uitleg.
Wanneer worden lactaattesten afgenomen?
We organiseren drie lactaattesten per jaar:
De eerste lactaattest wordt genomen in december. Op basis daarvan kan een trainingsplan worden opgesteld voor de zwaardere trainingsperiode in de kerstvakantie.
Voor de Vlaamse Jeugdkampioenschappen wordt een tweede lactaattest gedaan. Hiermee zien we waar de zwemmer staat en kunnen de trainingen nog worden aangepast.
De derde en laatste lactaattest doen we begin juni zodat de trainingen voor en tijdens de stage optimaal kunnen gepland worden in de aanloop naar de Belgische Kampioenschappen.
Hoe worden de lactaattesten afgenomen?
Het lactaatgehalte in het bloed wordt gemeten door een klein prik in het oor, waarna een electronisch toestel de meting uitvoert op basis van een minimale hoeveelheid bloed.
Bij elke lactaattest worden 5 metingen gedaan:
De eerste 4 metingen worden gedaan nadat de zwemmers 400 meter crawl hebben gezwommen. De eerste 400 meter wordt rustig gezwommen, daarna telkens sneller. Het lactaatgehaalte zal telkens hoger liggen bij elke 400 meter.
De laatste meting wordt gedaan nadat de zwemmer 100 meter crawl voluit zwemt.
Welke informatie halen we eruit?
De lactaattesten tonen het conditiepijl van de zwemmer, de vooruitgang die hij maakt, maar niet alleen dat... Lactaattesten onthullen of de zwemmer eerder een spurter is of niet. Zwemmers die tot een hoog maximum lactaatgehalte geraken in deze testen hebben meer aanleg voor spurtnummers. Zij zijn sterk explosief. Maar hogere lactaatgehaltes kunnen niet lang aangehouden worden. Zwemmers waarbij het lactaatgehalte laag blijft ook al zwemmen ze voluit, zijn eerder lange langeafstandszwemmers. Zij zullen niet onmiddellijk op hun maximum kunnen zwemmen, maar zijn wel in staat om hun tempo langer aan te houden.
Verder kan er uit de resultaten besloten worden of de trainingen moeten worden aangepast om bijvoorbeeld minder op kracht moet worden getraind. Ook zien we aan het verloop van het lactaatgehalte of er aanpassingen moeten gebeuren. Normaal gezien is er een geleidelijke stijging bij het begin van de testen en stijgt het lactaatgehalte op het einde sterk. Als het lactaatgehalte gelijkmatiger stijgt moet er meer gewerkt worden aan de basisconditie door eerder op langere afstanden te trainen.
Bij wie worden lactaattesten afgenomen?
Lactaat testen worden enkel gedaan bij zwemmers van groep 1,2 en groep 3. Lactaattesten zijn vooral interessant als de zwemmers al een stevige basisconditie hebben, daarom doen we geen lactaattesten voor de groepen 4 of 5.
Samenvatting Lactaat testen
Test om de fysiologische vooruitgang te meten
Geeft heel mooi de trainingszones weer
Toont de fysiologische werkpunten aan
Niet beïnvloedbaar ( itt 30min test )
Afgenomen door externe persoon ( Prof. Dr. Jan Olbrecht)
3 maal per seizoen
Enkel voor groep 1,2 en 3, meestal zijn de plaatsten beperkt en wordt de selectie gedaan door de trainers op basis van objectieve criteria.
Kostprijs : 50 euro per test